kuchnia włoska Kraków

Perfekcyjną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który doskonale połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, ale które z nich będzie najbardziej odpowiednie? Najczęściej jest tak, że najprawidłowiej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o należytej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest co niemiara rozmaitych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak także Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, jakie nie smakowałaby dość prawidłowo z serem, w związku z tym zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu słusznego jako o okazji do tego, by spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. W dodatku lżejsze czerwone wina z są następnym wyśmienitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.